Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ½ papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól ziołowa
  • Sól
  • Pieprz
  • 250-300 g makaronu Tagliatelle
  • Parmezan
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypiorek 1 pęczek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawić wodę na makaron, posolić. Gdy będzie wrzała, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić.



Krok 2

Przygotować warzywa: cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki.



Krok 3

Na patelnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli.



Krok 4

Dodać paprykę oraz seler naciowy i dusić przez 5 minut.



Krok 5

Dodać oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Dusić przez kolejne 5 minut.



Krok 6

Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy. Wymieszać i dusić całość przez 10 minut.



Krok 7

Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.



Krok 8

Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.