Rydze marynowane

Autor:

KUCHARECZKA

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg rydzów
  • Liście laurowe
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 średnie cebule
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Ziele angielskie
  • Gorczyca

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cebula

Przygotowanie

Krok 1

Rydze dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 3 łyżeczkami soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków.



Krok 2

Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut. Cebule pokroić w krążki. Do słoiczków między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.



Krok 3

Wlać zalewę, aby zakrywała rydze. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do ¾ ich wysokości.



Krok 4

Gotować przez 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.