Bitki wieprzowe w sosie własnym

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • Pieprz
  • Sól do smaku
  • Mąka pszenna
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety w poprzek włókien.



Krok 2

Wlać oliwę, dodać musztardę i przyprawy. Natrzeć mięso marynatą, aby było nią równomiernie pokryte i wstawić do lodówki na noc.



Krok 3

Lekko rozbić mięso tłuczkiem. Obtoczyć bitki w mące. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażać partiami mięso, aż się zarumieni i przekładać do garnka.



Krok 4

Do ostatniej partii mięsa dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją.



Krok 5

Zalać mięso wodą i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić niewielką ilością soli oraz pieprzem.



Krok 6

Podawać na przykład z ziemniakami lub kaszą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.