Makowe ciasto z mandarynką i lemon curd

Autor:

Marta

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła Łaciate
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata
  • lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła Łaciate
  • pianka:
  • serek mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36% Łaciata
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • puszka masy makowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, zakładając ciasto na brzegi. Cytryny wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę z pozostałych wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą dodać masło, energicznie mieszać do rozpuszczenia. Mak połączyć z żółtkami i kaszą manną. Białka ubić na sztywno wymieszać delikatnie z masą. Wyłożyć na ciasto. Piec około godziny w 180 st, przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem. Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i śmietanę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z masą. Wyłożyć na ciasto, na wierzchu polać pozostałym lemon curdem. Schłodzić kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.