Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, zakładając ciasto na brzegi. Cytryny wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę z pozostałych wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą dodać masło, energicznie mieszać do rozpuszczenia. Mak połączyć z żółtkami i kaszą manną. Białka ubić na sztywno wymieszać delikatnie z masą. Wyłożyć na ciasto. Piec około godziny w 180 st, przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem. Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i śmietanę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z masą. Wyłożyć na ciasto, na wierzchu polać pozostałym lemon curdem. Schłodzić kilka godzin.
Dodaj komentarz