Czekolada dyniowa z bitą śmietaną i ciastkami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Czekolada dyniowa:

  • mleko ŁACIATE 350 ml
  • puree z dyni 12 łyżeczek
  • biała czekolada 100 g
  • śmietanka ŁACIATA 30 % 150 ml
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • cynamon do posypania

Ciastka:

  • mąka 1 szk, ,
  • margaryna 100 g, ,
  • cukier puder 1/4 szk, ,
  • żółtka 2 szt, ,
  • cynamon mielony 2/3 łyżeczki, ,
  • imbir mielony 1/3 łyżeczki,

Przygotowanie

Ciastka:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i imbirem. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wycinać ciastka. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Czekolada dyniowa:

Do zimnego mleka dodać puree z dyni, całość rozdrobnić blenderem i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Czekoladę przelać do szklanek. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietanę ułożyć na wierzchu czekolady, posypać cynamonem i udekorować ciastkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.