Makowiec na kruchym spodzie

Autor:

Ania321

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 żółtko jaja
  • ¼ kostki margaryny
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%

Masa makowa:

  • 25 dag maku
  • 2 jajka
  • 1 opak. aromatu migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Powidła

Przygotowanie

Krok 1

Mak sparzyć i przekręcić dwa razy przez maszynkę.



Krok 2

W rondlu rozpuścić masło, a następnie dodać mak, powidła, miód, olejek i żółtka. Chwilę poprażyć całość, a następnie odstawić do przestygnięcia.



Krok 3

Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.



Krok 4

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować.



Krok 5

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.



Krok 6

Następnie ułożyć masę makową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.



Krok 7

Podawać z cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.