Makaron z papryką i mięsem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag makaronu kokardki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 żółtej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki oliwy połączyć z przyprawą do gyrosa, mieloną papryką i ziołami.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą, przykryć i pozostawić na pół godziny.



Krok 3

Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w słupki paprykę i cukinię, smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Wlać 2/3 szklanki wody lub bulionu i dusić do miękkości.



Krok 4

Śmietanę wymieszać z mąką i koncentratem pomidorowym, połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 5

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć porcję warzyw z mięsem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.