Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kosteczkę, dodać oliwę i przyprawę do gyrosa, wymieszać.
Mięso razem z oliwą przełożyć na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć. Wsypać pokrojone boczniaki, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże rozpuścić w cukrze i ciepłej wodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i purée z marchewki, oliwę i sól, wyrabiać około 10 minut.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie ciasto posmarować ketchupem, oprószyć ziołami prowansalskimi i posypać startym serem.
Wyłożyć mięso z boczniakami, posypać pokrojoną w piórka cebulą i zieloną papryką.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 13 -15 minut.
Dodaj komentarz