Marchewkowa pizza z kurczakiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 0,5 szkl. purée z marchewki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy
  • 8-10 dag boczniaków
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • Zioła prowansalskie
  • 1-2 łyżki startego żółtego sera
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,3 zielonej papryki
  • 12,5 dag sera pleśniowego brie
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kosteczkę, dodać oliwę i przyprawę do gyrosa, wymieszać.





Krok 2

Mięso razem z oliwą przełożyć na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć. Wsypać pokrojone boczniaki, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 3

Drożdże rozpuścić w cukrze i ciepłej wodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i purée z marchewki, oliwę i sól, wyrabiać około 10 minut.





Krok 4

Tak przygotowane ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie ciasto posmarować ketchupem, oprószyć ziołami prowansalskimi i posypać startym serem.





Krok 5

Wyłożyć mięso z boczniakami, posypać pokrojoną w piórka cebulą i zieloną papryką.





Krok 6

Na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 13 -15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.