Zapiekanka z makaronem, szynką i pieczarkami

Tradycyjna zapiekanka z makaronem, szynką i sosem pomidorowym. Prosta, łatwa i tania. Uwielbiana przez całą rodzinę.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu kolanka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g szynki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Szczypta oregano
  • 200 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Przekładamy do miski. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Wędlinę kroimy w kosteczkę.



Krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy całość. Po odparowaniu nadmiaru wody z pieczarek, dodajemy szynkę. Po kilku minutach przekładamy całość do miski z makaronem i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

W rondlu gotujemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Gdy sos zacznie gęstnieć, blendujemy całość na jednolitą masę.



Krok 5

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy do niego makaron z pieczarkami i szynką. Całość zalewamy sosem pomidorowym.



Krok 6

Pieczemy 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startą mozzarellą.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.