Tradycyjna zapiekanka z makaronem, szynką i sosem pomidorowym. Prosta, łatwa i tania. Uwielbiana przez całą rodzinę.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Przekładamy do miski. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Wędlinę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy całość. Po odparowaniu nadmiaru wody z pieczarek, dodajemy szynkę. Po kilku minutach przekładamy całość do miski z makaronem i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondlu gotujemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Gdy sos zacznie gęstnieć, blendujemy całość na jednolitą masę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy do niego makaron z pieczarkami i szynką. Całość zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startą mozzarellą.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz