Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Wegetariańskie
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. Przygotować purée z marchewki. 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, purée z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek. Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25-30 minut.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Dodaj komentarz