Marchewkowy chlebek z żurawiną

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag purée z marchewki
  • 3 dag drożdży
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 50 ml śmietany Łaciata 30%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła Łaciate + do smarowania blaszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0,3 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,3 szklanki ziaren słonecznika
  • Czarny sezam

Przygotowanie


Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. Przygotować purée z marchewki. 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, purée z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.






Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.






Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek. Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.






Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25-30 minut.





Wskazówki

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.