Proste ciasto z jabłkami i cynamonem

Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami, które konsystencją przypomina bardziej jabłecznik włoski niż polski. Dzięki wilgoci pochodzącej z jabłek długo zachowuje świeżość. Ciasto najlepiej przechowywać w plastikowym pudełku, choć ciężko uwierzyć, że następnego dnia zostanie z niego więcej niż okruchy.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml g oleju rzepakowego
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie (12 g) cukru z ziarnami wanilii
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 3 średnie jabłka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach miksera przez 5 minut. Gdy masa zrobi się puszysta, cienką strużką wlewać olej miksując na niskich obrotach do połączenia składników.



Krok 3

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia.



Krok 4

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połączyć z masą.



Krok 5

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.