Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami, które konsystencją przypomina bardziej jabłecznik włoski niż polski. Dzięki wilgoci pochodzącej z jabłek długo zachowuje świeżość. Ciasto najlepiej przechowywać w plastikowym pudełku, choć ciężko uwierzyć, że następnego dnia zostanie z niego więcej niż okruchy.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez laktozy
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach miksera przez 5 minut. Gdy masa zrobi się puszysta, cienką strużką wlewać olej miksując na niskich obrotach do połączenia składników.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połączyć z masą.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
Dodaj komentarz