Ciasto serowo-makowe z galaretką

4.50
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

16

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

3 łyżki wiórek kokosowych

15 dag masła Łaciate

1 łyżka śmietany Łaciata 30%

2 łyżki cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

1 puszka masy makowej

2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

2 garści mieszanki orzechów

Aromat migdałowy

2 białka

Szczypta soli

Masa serowa:

70 dag białego sera z wiaderka

4 jajka

10 dag masła Łaciate

0,5 szklanki cukru

1 budyń śmietankowy

2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Dodatkowo:

1 puszka ananasów krojonych

2 galaretki malinowe

Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Ciasto

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa makowa

  • Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.

  • Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.

Masa serowa

  • Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami. dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.

  • Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm, wyłożyć masę makową, wyrównać.

  • Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.

Galaretka

  • Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0