Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.
Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.
Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami. dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm, wyłożyć masę makową, wyrównać.
Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.
Dodaj komentarz