Marynowane buraczki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1,5 małych, okrągłych buraczków
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie

Przygotowanie

Buraczki umyj, zalej wodą, dodaje łyżkę soli i ugotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu buraki obierz ze skórki.
Przygotowuj zalewę - do wody dodaj przyprawy oraz cukier, zagotuj a następnie dodaj ocet. Zamieszaj i odstaw z ognia.
Do wyparzonych słoików przełóż buraczki, zalej gorącą zalewą.
Pasteryzuj przez 10 minut a następnie dokręć zakrętki, połóż do góry dnem, po 10 minutach odwróć.
Gdy całkowicie wystygną wstaw do piwnicy lub inne ciemne, chłodne miejsce.



Wskazówki

Im mniejsze buraczki tym lepiej, ale jeśli nie masz takich wystarczy duże buraki pokroić na mniejsze kawałki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.