Placki z dyni i cukinii

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki startej na tarce dyni
  • 1 szklanka startej na tarce cukinii
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • po ⅓ łyżeczki: słodka papryka, mielony imbir, kurkuma
  • szczypta chilli w proszku
  • szczypiorek
  • bazylia
  • masło Łaciate do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obrać dynię, cukinię i cebulę, a następnie zetrzeć na szklance. Zmieszać 2 szklanki startej dyni, cukinii i cebuli, dodać mąkę ziemniaczaną, słodką paprykę, imbir, kurkumę i chilli w proszku (opcjonalnie również szczypiorek), wbić jajko i całość wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem do smażenia nakładać porcje po około 2 łyżki zmieszanych warzyw, uformować i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać sól i przewrócić aby zrumienić drugą stronę, po czym wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.