Kokosowe leniwe z sosem truskawkowym

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki z czubkiem mąki kokosowej,
  • 6 łyżek z czubkiem mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • mąka do posypania,
  • woda do gotowania,
  • sól do wody,
  • olej do wody,
  • 30 dag truskawek,
  • 3 łyżki płynnego miodu akacjowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, obie mąki, sól i mieszamy oraz zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnice wysypaną mąką i robimy podłużne wałeczki. Kroimy na skośne romby i wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.



Krok 2

Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy miód i blendujemy na gładki sos. Kluski przekładamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.