Marynowane opieńki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg opieniek,
  • 1 litr wody
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 250 ml octu winnego
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • przyprawy na 1 słoik: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 6-8 ziaren gorczycy, 3 ziarna pieprzu,

Przygotowanie

Przygotowanie:

Opieńki oczyść i umyj. Małe grzybki zostaw w całości, większe pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.
Wyparz słoiki i włóż do nich liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.
Zagotuj zalewę: wodę z cukrem, solą i octem.
Włóż grzybki do słoików, tak by sięgały około 1 cm poniżej poziomu zakrętki.
Zalej opieńki gorącą ciepłą zalewą, od razu zakręć słoiki i połóż je słoiki do góry dnem.
Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez około 10 min.



Wskazówki

Warto pamiętać, żeby poziom zalewy w słoiku sięgał około 2 cm poniżej zakrętki. Słoiki są zamknięte, jeśli zakrętka jest wklęsła.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.