Opieńki oczyść i umyj. Małe grzybki zostaw w całości, większe pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.
Wyparz słoiki i włóż do nich liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.
Zagotuj zalewę: wodę z cukrem, solą i octem.
Włóż grzybki do słoików, tak by sięgały około 1 cm poniżej poziomu zakrętki.
Zalej opieńki gorącą ciepłą zalewą, od razu zakręć słoiki i połóż je słoiki do góry dnem.
Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez około 10 min.
Warto pamiętać, żeby poziom zalewy w słoiku sięgał około 2 cm poniżej zakrętki. Słoiki są zamknięte, jeśli zakrętka jest wklęsła.
Dodaj komentarz