Zupa paprykowa z pulpetami

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 3 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj sprasowane ząbki czosnku. Paprykę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Pomidory sparz i obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki. Również dodaj do garnka i duś pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia kolejne 15 minut. By zupa miała aksamitną konsystencję dodaj rozrobioną kilkoma łyżkami gorącego bulionu śmietanę. Dodaj sól i pieprz do smaku. W międzyczasie przygotuj pulpety. Mięso wymieszaj z przyprawą do gulaszu, zrób małe kulki, obsmaż na tłuszczu a następnie zalej szklanką wody i duś przez około 7 minut. Gotową zupę rozlej do talerzy i dodaj do każdego talerza po kilka pulpetów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.