Maślane ptysie z serem i pieczarkami

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 125 ml mleka Łaciate,
  • 125 ml wody,
  • 100 g masła Łaciate pokrojonego w kostkę,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 150 g mąki,
  • 4 jaja,
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka Łaciate,
  • 120 g sera ementaler comte, startego,
  • mała szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Farsz

  • 60g masła Łaciate,
  • 500 g młodych pieczarek, bardzo drobno posiekanych,
  • 40 g szalotek, bardzo drobno posiekanych,
  • 300 ml śmietany kremówki Łaciate,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wymieszać w rondlu mleko, wodę, masło Łaciate, sól i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z kuchenki. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Umieścić rondel na średnim ogniu i podgrzewać, stale mieszając ok. 2 minut, aby osuszyć ciasto. Przenieść je do miski. Wbijać po jednym jajka, energicznie ubijając drewnianą łyżką (użyłam miksera). Gdy składniki się połączą, ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące. Do ciepłego ciasta dodać 90 g sera, pieprz kajeński i gałkę muszkatołową, wymieszać. Umieścić ciasto w woreczku z centymetrowym otworem i wycisnąć na blasze niewielkie kopczyki (należy zachować ok. 4-5-centymetrowe odstępy, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia zwiększa swoją objętość niemal trzykrotnie). Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i zrobić grzbietem widelca niewielki znak na wierzchu każdego z nich. Posypać pozostałym serem. Piec 20 minut na termoobiegu (piekłam oddzielnie każdą blachę), aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz, ale jeszcze miękkie w środku (muszą się wyraźnie zarumienić). Przenieść na kratkę do wystygnięcia.



Przygotowanie farszu

Rozpuścić masło na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn wyparuje. Dodać szalotki i trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty (trzymałam nieco dłużej), a następnie dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Posypać pietruszką, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Czubkiem noża wyciąć ostrożnie niewielki otwór w dnie każdego ptysia (w przypadku, gdy mamy w rękawie specjalną końcówkę do nadziewania nie jest to konieczne).Ciepłą masę pieczarkową umieścić w woreczku z centymetrowym otworem i wcisnąć do wnętrza ciasteczek. Polać roztopionym masełkiem oraz posypać ziołami. Smacznego!



Wskazówki

Podawać gorące ;)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.