Muffiny czekoladowe w polewie czekoladowej

Muffiny z dwoma rodzajami czekolady, kakao i cynamonem. To gradka dla prawdziwych łasuchów! Idealne na deser lub spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.



Krok 2

Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekolady ścieramy na tarce na drobnych oczkach.



Krok 3

Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy 2/3 startej czekolady (resztę zostawiamy do rozpuszczenia na polewę).



Krok 4

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.



Krok 5

Pieczemy 25 minut i po upieczeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.