Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego, które nie wymagają wyrastania i są gotowe w niecałe 30 minut! Warto wypróbować ten przepis, nie tylko przy okazji Tłustego Czwartku.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do miski wbić jajka, dodać serek homogenizowany. Za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
W szerokim garnku rozgrzać olej. Przygotować ręcznik papierowy do odsączania pączków.
Gdy olej będzie już gorący, za pomocą rąk natłuszczonych olejem formować pączki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru.
Pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze.
Dodaj komentarz