Tradycyjne pączki drożdżowe wymagają spędzenia kilku godzin w kuchni, dlatego często lepszym wyborem wydaje się kupienie ich w cukierni. Pyszną alternatywą są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego, które nie wymagają wyrastania i są gotowe w niecałe 30 minut! Warto wypróbować ten przepis, nie tylko przy okazji Tłustego Czwartku.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do miski wbij jajka i dodaj serek homogenizowany. Za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Przygotuj ręcznik papierowy do odsączania pączków.
Gdy olej będzie już gorący, za pomocą rąk natłuszczonych olejem, formuj pączki wielkości orzecha włoskiego. Smaż z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru.
Pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w cukrze pudrze. Smacznego!
Dodaj komentarz