Pyszna tarta z dodatkiem wiśni, to pomysł na letni i upalny dzień. Jest bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz wiśnie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąki przesiewamy. Migdały mielimy np. blenderem. Dodajemy je do mąki wraz z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem tak, aby powstały małe kawałeczki. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Dodajemy żółtko oraz wodę. Zagniatamy kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o średnicy około 25 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia obciążonym np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i jeszcze pieczemy przez 5 minut. Wyjmujemy i studzimy. Nie wyłączamy piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Wiśnie drylujemy (usuwamy pestki). Mieszamy z cukrem i cynamonem. Układamy je na wystudzonym spodzie ciasta. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dodaj komentarz