Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru, dodajemy do ziemniaków. Ziemniaki pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser śmietankowo kanapkowy, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie ugniatamy do połączenia składników. Rada: ponieważ do farszu nie dodajemy sera białego tzw. twarogu, a ser solankowy śmietankowo kanapkowy, który sam w sobie jest słony, to soli do smaku dodajemy dopiero po połączeniu wszystkich składników.
Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce. 150 g maki przesiewamy do miski. Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy do uzyskała gładkiej konsystencji. Dodajemy sól,150 g mąki i całość łączymy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 min dodając pozostałą mąkę (50 g). Ciasto powinny być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą na minimum 15 min.
Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Ciasto delikatnie posypujemy mąką, jeśli się przykleja do stolnicy. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia. Pierogi polewamy palonym masłem.
Masło należy rozpuszczać do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach.
Dodaj komentarz