Risotto z breasolą

Risotto z bresolą to ciekawe w smaku danie. Bresaola to typowa włoska, długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Tradycyjny smak przełamie obecność groszku.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g breasoli
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 600 ml bulionu wieprzowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na klarownym maśle.



Krok 2

Wsypujemy ryż. Chwilę smażymy i podlewamy najpierw winem, potem gorącym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż. W połowie gotowania dodajemy większość pokrojonej w kostkę breasoli i odsączony groszek.



Krok 3

Gdy ryż będzie miękki dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.



Krok 4

Gotowe risotto przekładamy na talerz i ozdabiamy plastrem breasoli.



Wskazówki

Podajemy z lampką schłodzonego, białego, wytrawnego wina.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.