Risotto z bresolą to ciekawe w smaku danie. Bresaola to typowa włoska, długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Tradycyjny smak przełamie obecność groszku.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na klarownym maśle.
Wsypujemy ryż. Chwilę smażymy i podlewamy najpierw winem, potem gorącym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż. W połowie gotowania dodajemy większość pokrojonej w kostkę breasoli i odsączony groszek.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Gotowe risotto przekładamy na talerz i ozdabiamy plastrem breasoli.
Podajemy z lampką schłodzonego, białego, wytrawnego wina.
Dodaj komentarz