Mini tarty z cukinią i porem

Pyszne i proste w przygotowaniu mini tarty z dodatkiem pora i cukinii. Idealnie sprawdzą się także jako przekąski na imprezę.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 5 g soli
  • 50 ml lodowatej wody
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • kilka kropel oliwy, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę dodajemy mąkę, żółtka, sól i zimną wodę. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Małe foremki do tarty (ok 4 sztuki) lekko smarujemy masłem. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy spody widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Pora i cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i podsmażamy pora.



Krok 4

Do miski wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy jajka i 2 łyżki parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pora.



Krok 5

Z piekarnika wyjmujemy upieczone spody, ale nie wyłączamy piekarnika. Na spody tarty wylewamy masę z porem. Na wierzch układamy plastry cukinii. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.