Pyszne i proste w przygotowaniu mini tarty z dodatkiem pora i cukinii. Idealnie sprawdzą się także jako przekąski na imprezę.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Na stolnicę dodajemy mąkę, żółtka, sól i zimną wodę. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Małe foremki do tarty (ok 4 sztuki) lekko smarujemy masłem. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy spody widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Pora i cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy i podsmażamy pora.
Do miski wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy jajka i 2 łyżki parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pora.
Z piekarnika wyjmujemy upieczone spody, ale nie wyłączamy piekarnika. Na spody tarty wylewamy masę z porem. Na wierzch układamy plastry cukinii. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Dodaj komentarz