: Chleb wypieczony samemu w domu jest o wiele dłużej świeższy. Pamiętaj, że ciasto na chleb bezglutenowy jest bardzo lepkie, dlatego trzeba najpierw piec go w foremce. W przeciwnym razie, nie uzyskamy pożądanego kształtu. Spróbuj sama i przekonaj się jakie to proste!
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Bez glutenu
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę, by składniki się połączyły. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przełóż do miseczki, przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 min.
Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przełóż wyrośnięte ciasto. Wyrównaj wierzch i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C. Chleb piecz przez ok. 50 min., z funkcją góra-dół. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut. Studź na kratce do pieczenia.
Dodaj komentarz