Chleb bez glutenu

: Chleb wypieczony samemu w domu jest o wiele dłużej świeższy. Pamiętaj, że ciasto na chleb bezglutenowy jest bardzo lepkie, dlatego trzeba najpierw piec go w foremce. W przeciwnym razie, nie uzyskamy pożądanego kształtu. Spróbuj sama i przekonaj się jakie to proste!

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g mąki gryczanej
  • - 150 g mąki ryżowej
  • - 100 g mąki kukurydzianej
  • - 8 g drożdży instant
  • - ok. 600 ml lekko ciepłej wody
  • - 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
  • - ½ szklanki pestek dyni
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę, by składniki się połączyły. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przełóż do miseczki, przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 min.



Krok 2

Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przełóż wyrośnięte ciasto. Wyrównaj wierzch i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C. Chleb piecz przez ok. 50 min., z funkcją góra-dół. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut. Studź na kratce do pieczenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.