Muffinki a la pizza

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garści tartej mozzarelli Mlekpol
  • 150 g kiełbasy pikantnej
  • 50 g oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże z dodatkiem cukru i soli rozpuść w ciepłej wodzie. Następnie dosyp mąkę, jajko i majonez. Wymieszaj ciasto by stało się gładkie i elastyczne. Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Przełóż gotowe ciasto do miski. Przykryj je ściereczkę i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.



Krok 2

Pokrój kiełbasę w plastry. Podsmaż ją na patelni.



Krok 3

Pokrój oliwki. Do ciasta dodaj kiełbasę i mozzarellę i oliwki. Dosyp przyprawy.



Krok 4

Przełóż masę do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w 190°C przez ok. 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.