Soczewica ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Zawiera bardzo dużo wartościowego białka, witamin i mikroelementów. Udziec jagnięcy z soczewicą to pomysł na wykwintny posiłek na specjalne okazje i przyjęcia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy zgniecione liście laurowe i nacieramy całość oliwą z oliwek. Mięso podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno i dodajemy do udźca. Obieramy marchewkę i ziemniaki, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy na patelnię. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie dodajemy soczewicę, ostrą paprykę, przecier pomidorowy i frankfurterki.
Całość podlewamy bulionem warzywnym i winem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie wyraźnie miękkie.
Dodaj komentarz