Udziec jagnięcy z soczewicą

Soczewica ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Zawiera bardzo dużo wartościowego białka, witamin i mikroelementów. Udziec jagnięcy z soczewicą to pomysł na wykwintny posiłek na specjalne okazje i przyjęcia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g udźca jagnięcego
  • - 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • - 4 liście laurowe
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 3 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 4 marchewki
  • - 4 ziemniaki
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 150 g soczewicy
  • - 150 g przecieru pomidorowego
  • - 5 frankfurterek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy zgniecione liście laurowe i nacieramy całość oliwą z oliwek. Mięso podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno i dodajemy do udźca. Obieramy marchewkę i ziemniaki, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy na patelnię. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie dodajemy soczewicę, ostrą paprykę, przecier pomidorowy i frankfurterki.



Krok 3

Całość podlewamy bulionem warzywnym i winem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie wyraźnie miękkie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.