Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajko miksujemy z olejem i maślanką. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną czekoladę i mus z dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki, napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną śmietankę UHT ubijamy na sztywno. Dodajemy płynną czekoladę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy na górę babeczek. Dekorujemy stosownie do okazji, np. ozdobami na Halloween.
Dodaj komentarz