Muffinki dyniowe z pianką czekoladową

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Muffinki - 12 sztuk

  • 150 ml musu z pieczonej dyni
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125 ml maślanki MRĄGOWSKA
  • 50 ml oleju
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 g gorzkiej czekolady

Pianka czekoladowa

  • 400 ml śmietanki UHT ŁACIATA 36%,
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Muffinki

Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajko miksujemy z olejem i maślanką. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną czekoladę i mus z dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki, napełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.



Pianka czekoladowa

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną śmietankę UHT ubijamy na sztywno. Dodajemy płynną czekoladę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy na górę babeczek. Dekorujemy stosownie do okazji, np. ozdobami na Halloween.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.