Omlet nie tylko wytrawny

Autor:

Piotrek79

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki

Masa

  • 1/2 litra śmietanki 36% Łaciata,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie

Ciasto

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą osobno rozprowadzamy na na małaj tortownicy. Każdy placek pieczemy ok.10-12 minut w temp. 160 st.C. Po upieczeniu wyjmujemy i delikatnie składamy na pół.



Masa

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemykakao a do drugiej tężejącą galaretkę. Przestygnięte biszkoptowe omlety smarujemy masą i posypujemy cukrem pudrem.



Wskazówki

Do przełożenia omletów można użyć różnej macy np.budyniowa, cytrynowa. Możemy podać owoce lub co tylko lubimy wedle uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.