Muffiny jajeczne z brokułami, cheddarem i tymiankiem

Wyśmienite muffiny śniadaniowe w wersji wytrawnej - z brokułami, serem cheddar i tymiankiem. Zaskakujące w smaku, proste w przygotowaniu. Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, do babeczek można dodać szynkę lub podsmażony wcześniej boczek. Palce lizać!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ średniej wielkości brokułu,
  • - 150 g sera cheddar,
  • - 4 jajka,
  • - 3 gałązki świeżego tymianku,
  • - 2 łyżki jogurtu naturalnego Mlekpol,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - masło Łaciate do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł umyć, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 3

W misce roztrzepać jajka. Następnie dodać jogurt naturalny, brokuł, ser i listki tymianku. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.



Krok 4

Osiem kokilek lub foremek na muffiny natłuścić masłem. Rozlać równomiernie masę.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Michał Pliczkowski

Opublikowany: 2020-12-11 09:17:00

świetna alternatywa, gdy brakuje już pomysłów na śniadania!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.