Pizza z krewetkami i brokułami

Pizza z krewetkami przeznaczona jest dla miłośników owoców morza. Danie sprawdzi się zarówno w roli głównego dania jak i kolacji. Ta pozycja w menu uświetni każde przyjęcie oraz usatysfakcjonuje najbardziej wymagających gości.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 140 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 10 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Sos:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatki:

  • 100 g krewetek
  • 60 g sera mozzarella
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 brokuł

Przygotowanie

Krok 1

Na początku przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłej wodzie. W misce mieszkamy mąkę i sól, stopniowo dodajemy przygotowany rozczyn. Mieszamy całość łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 15 minut. Po uzyskaniu jednolitej, sprężystej masy, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.



Krok 2

Mieszamy passatę z oregano. Gdy sos jest bardzo rzadki, podgrzewamy go do uzyskania gęstszej konsystencji.



Krok 3

Krewetki należy wyczyścić. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy z oby stron po 1 minucie. Podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 5 minut.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Brokuł blanszujemy. Kulkę sera mozzarelli kroimy w plastry, natomiast drugą część sera ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Krok 5

Z gotowego ciasta formujemy koło, smarujemy wierzch sosem pomidorowym. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Następnie układamy równomiernie na całości plasterki mozzarelli, kwiaty brokułu, krewetki oraz oliwki.



Krok 6

Pizzę pieczemy 10 minut.



Wskazówki

Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek. 

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.