Pizza z krewetkami przeznaczona jest dla miłośników owoców morza. Danie sprawdzi się zarówno w roli głównego dania jak i kolacji. Ta pozycja w menu uświetni każde przyjęcie oraz usatysfakcjonuje najbardziej wymagających gości.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki
Na początku przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłej wodzie. W misce mieszkamy mąkę i sól, stopniowo dodajemy przygotowany rozczyn. Mieszamy całość łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 15 minut. Po uzyskaniu jednolitej, sprężystej masy, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Mieszamy passatę z oregano. Gdy sos jest bardzo rzadki, podgrzewamy go do uzyskania gęstszej konsystencji.
Krewetki należy wyczyścić. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy z oby stron po 1 minucie. Podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 5 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Brokuł blanszujemy. Kulkę sera mozzarelli kroimy w plastry, natomiast drugą część sera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Z gotowego ciasta formujemy koło, smarujemy wierzch sosem pomidorowym. Całość posypujemy tartą mozzarellą. Następnie układamy równomiernie na całości plasterki mozzarelli, kwiaty brokułu, krewetki oraz oliwki.
Pizzę pieczemy 10 minut.
Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek.
Dodaj komentarz