Mule dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, zanieczyszczenia, dokładnie je usuwamy. Do przygotowania małż najlepszy jest duży garnek, małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać i zwiększają swoją objętość. Ugotowane mule muszą mieć otwarte muszle. Zamknięte wyrzucamy.
Cebulę/szalotkę, czosnek siekamy. W oddzielnym garnku rozgrzewamy oliwy, szklimy szalotkę i czosnek.
Do sosu wrzucamy mule, potrząsamy garnkiem. Wlewamy białe wino. Przykrywamy i potrząsamy garnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i znów mieszamy. Mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka.
Masło topimy na małym ogniu następnie polewamy mule i delikatnie mieszamy. Posypujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy z pieczywem.
Dodaj komentarz