Krokiety z jagnięciną i grzybami

Pyszne krokiety w niecodziennym wydaniu. Tym razem z jagnięciną i grzybami. Z pewnością miło zaskoczą gości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • - 1 szklanka mąki
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 jajko
  • - ½ łyżki oleju
  • - ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • - 100 g suszonych grzybów
  • - 300 g mielonej jagnięciny
  • - 2 cebule
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich

Składniki:

  • - 2 jajka
  • - 1 szklanka bułki tartej
  • - olej do smażenia
  • - natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie powstały grudki. Nabieramy porcje ciasta i rozlewamy na delikatnie natłuszczonej patelni – tak otrzymane naleśniki smażymy lekko z obu stron.



Krok 2

Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy jagnięcinę i grzyby suszone. Przyprawiamy. Całość dusimy przez 25 minut.



Krok 3

Na placki naleśnikowe nakładamy farsz i zawijamy krokiety.



Krok 4

Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.