Mus serowo - dyniowy z pieczonymi śliwkami

Autor:

Iwona Chmiel

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 250 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 150 g puree z dyni
  • 100 g miodu
  • 80 ml Śmietanki ŁACIATA 30%
  • 12 śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • biszkopty

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut.



Krok 2

Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Przygotować 6 pucharków. Biszkopty pokruszyć i rozdzielić między pucharkami. Twaróg zmiksować z puree z dyni, miodem i cynamonem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo - dyniowej, delikatnie wymieszać.



Krok 3

Masę wyłożyć do pucharków na warstwę biszkoptową, wyrównać. Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować pieczonymi śliwkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.