Rustykalna tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym i twarogiem to pyszny, letni deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wykorzystania specjalnej formy. Z pewnością zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Żółtka oddzielić od białek. Białka zachować na później.
Masło pokroić na kawałki. Zagnieść składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, 2 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na pół.
W misce wymieszać owoce z cukrem i mąką pszenną. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na w miarę okrągły placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Górny arkusz usunąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę.
Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć nadzienie na ciasto, uważając, by nie przenieść za dużo płynu – owoce w trakcie pieczenia i tak puszczą soki. Zostawić około 4 cm rantu. Posypać owoce pokruszonym twarogiem.
Zawinąć boki ciasta do środka, posmarować je białkiem i oprószyć cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz