Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i twarogiem

Rustykalna tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym i twarogiem to pyszny, letni deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wykorzystania specjalnej formy. Z pewnością zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 125 g zimnego masła Łaciate,
  • - 70 g cukru,
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżka śmietany Łaciata 18%,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • - 200 g truskawek,
  • - 200 g rabarbaru,
  • - 150 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • - 4 łyżki cukru,
  • - 2 mąki pszennej

Dodatkowo:

  • - cukier do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Białka zachować na później.



Krok 2

Masło pokroić na kawałki. Zagnieść składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, 2 żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 3

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na pół.



Krok 4

W misce wymieszać owoce z cukrem i mąką pszenną. Odstawić.



Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 6

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na w miarę okrągły placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Górny arkusz usunąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę.



Krok 7

Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć nadzienie na ciasto, uważając, by nie przenieść za dużo płynu – owoce w trakcie pieczenia i tak puszczą soki. Zostawić około 4 cm rantu. Posypać owoce pokruszonym twarogiem.



Krok 8

Zawinąć boki ciasta do środka, posmarować je białkiem i oprószyć cukrem.



Krok 9

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.