Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym, szynką i serem

Naleśniki zapiekane w piecu z jajkiem sadzonym to sycące i efektowne śniadanie, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je na obiad lub kolację. Dodatki można dowolnie modyfikować. To danie pewnością zapadnie domownikom na długo w pamięci!

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • - 100 g mąki gryczanej,
  • - 250 ml mleka Łaciate,
  • - 2 jajka,
  • - szczypta soli,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - 4 jajka,
  • - 4 duże plastry szynki,
  • - 4 plastry sera Gouda Mlekpol,
  • - posiekana natka pietruszki,
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę gryczaną, mleko, jajka i sól. Zmiksować do połączenia. Ciasto odstawić na około 15 minut.



Krok 2

Patelnię o średnicy 24 cm rozgrzać i natłuścić olejem. Usmażyć 4 naleśniki.



Krok 3

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 4

Naleśniki ułożyć na blaszce. Na każdym ułożyć po jednym plastrze szynki i sera. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i ostrożnie wbić jajko na środek. Posolić.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 8 minut – białko ma się ściąć, a żółtko pozostać płynne.



Krok 6

Wyjąć z piekarnika. Naleśniki serwować posypane natką pietruszki.



Wskazówki

Danie oczywiście uda się także z klasycznymi naleśnikami na mące pszennej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.