Naleśniki zapiekane w piecu z jajkiem sadzonym to sycące i efektowne śniadanie, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je na obiad lub kolację. Dodatki można dowolnie modyfikować. To danie pewnością zapadnie domownikom na długo w pamięci!
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W misce wymieszać mąkę gryczaną, mleko, jajka i sól. Zmiksować do połączenia. Ciasto odstawić na około 15 minut.
Patelnię o średnicy 24 cm rozgrzać i natłuścić olejem. Usmażyć 4 naleśniki.
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Naleśniki ułożyć na blaszce. Na każdym ułożyć po jednym plastrze szynki i sera. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i ostrożnie wbić jajko na środek. Posolić.
Wstawić do piekarnika i piec około 8 minut – białko ma się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Wyjąć z piekarnika. Naleśniki serwować posypane natką pietruszki.
Danie oczywiście uda się także z klasycznymi naleśnikami na mące pszennej.
Dodaj komentarz