Naleśniki z farszem serowo-brokułowym

Wytrawne naleśniki z farszem z brokułu, cebuli, sera żółtego i śmietany. Proste i smaczne. Idealna propozycja na obiad. Sprawdzą się również na lunch do pracy - warto je jednak wcześniej podgrzać. Wystarczy jeszcze surówka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • ½ szklanki mleka Mazurski Smak 2%
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • olej

Farsz serowo-brokułowy:

  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cebula
  • 100 g sera Gouda Mlekpol
  • 4 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na miękko.



Krok 2

Składniki ciasta naleśnikowego umieść w misce i zmiksuj. Dodaj mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie, a jeśli jest za gęste to wody. Usmaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.



Krok 3

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Zeszklij na maśle.



Krok 4

Ugotowany brokuł rozgnieć widelcem i dodaj do niego cebulkę. Przestudź.



Krok 5

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj go ze śmietaną, solą i pieprzem, a potem dodaj do brokułu. Gdy farsz się dobrze połączy nałóż go na naleśniki, a następnie zawinąć je w rulon.



Krok 6

Zawinięte naleśniki ponownie przesmaż na suchej lub lekko natłuszczonej patelni z obu stron tak, aby farsz się podgrzał, a ser roztopił. Rozłóż na talerze i serwuj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.