Naleśniki z farszem serowo-brokułowym

Wytrawne naleśniki z farszem z brokułu, cebuli, sera żółtego i śmietany. Proste i smaczne, idealna propozycja na obiad. Sprawdzą się również na lunch do pracy - warto je jednak wcześniej podgrzać. Wystarczy jeszcze surówka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • - 1 szklanka mąki pszennej,
  • - 1 szklanka gazowanej wody,
  • - ½ szklanki mleka Mazurski Smak,
  • - 2 jajka,
  • - szczypta soli,
  • - olej do natłuszczenia patelni

Farsz serowo-brokułowy:

  • - 1 mały brokuł,
  • - 1 mała cebula,
  • - 100 g sera żółtego Mlekpol,
  • - 4 łyżki kwaśnej śmietany Mazurski Smak 18%,
  • - 1 łyżka masła Mazurski Smak,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na miękko.



Krok 2

Składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i zmiksować. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste – wody. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.



Krok 3

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Zeszklić na maśle.



Krok 4

Ugotowany brokuł rozgnieść widelcem, dodać cebulkę. Przestudzić.



Krok 5

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać go ze śmietaną, solą i pieprzem i dodać do brokułu. Gdy farsz się dobrze połączy, nałożyć go na naleśniki, a następnie zawinąć je w rulon.



Krok 6

Zawinięte naleśniki ponownie przesmażyć na suchej lub lekko natłuszczonej patelni z obu stron, tak, aby farsz się podgrzał, a ser roztopił. Rozłożyć na talerze i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.