Naleśniki z mięsem wieprzowym i pieczarkami

Jeśli masz już dość naleśników na słodko lub po prostu szukasz ciekawej odmiany od standardowej postaci tej potrawy - idealnie trafiłaś. Naleśniki z wieprzowiną to świetny pomysł na inny, smaczny obiad lub lunch.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 koper
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki masła

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe i odstawiamy, aby ostygły.



Krok 2

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę i pieczarki również drobno kroimy. Mięso obsmażamy na maśle, dodajemy następnie pieczarki i cebulę, po czym całość dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą, koper i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.



Krok 3

Farsz nakładamy na placki naleśnikowe i zawijamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.