Pyszna napoleonka na deser dla całej rodziny. Przepis prosty w wykonaniu i bardzo efektowny.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przesiania mąki. Masło pokrojone w kostkę mieszamy z cukrem, śmietanką Łaciatą i jajkiem. Dodajemy do mąki. Zagniatamy w jednolite ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na min. 2h.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Zaczynamy rozwałkowywać na cienko jedną część ciasta. Powinna zająć nam całą blachę. Tak samo robimy z pozostałą częścią ciasta, ale kładziemy ją na inną blachę. Obydwie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po upieczeniu, ostudzić.
Teraz pora na przygotowanie budyniu. Jajka miksujemy z cukrem waniliowym. W trakcie dodajemy szklankę mleka i obie mąki. Miksujemy do momentu, aż masa nie będzie miała grudek.
Pozostałe mleko, cukier i masło wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia energicznie mieszając. Tak powstały budyń gotujemy na małym ogniu około 1 minuty.
Pierwszą część ciasta umieszczamy na dnie formy. Równomiernie rozsmarowujemy budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i chowamy do lodówki na całą noc.
Do wykonania spodów można użyć zarówno ciasta francuskiego, jak i kruchego. Proponujemy przygotować napoleonki dzień wcześniej i schować je na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2017-12-12 08:33:00
Takie ciasto bardzo lubię i nie tylko ja , a cała moja rodzinka i dlatego często ono gości na naszym stole, polecam :)
Odpowiedz