Napoleonka

Pyszna napoleonka na deser dla całej rodziny. Przepis prosty w wykonaniu i bardzo efektowny.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Budyń:

  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opak. cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przesiania mąki. Masło pokrojone w kostkę mieszamy z cukrem, śmietanką Łaciatą i jajkiem. Dodajemy do mąki. Zagniatamy w jednolite ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na min. 2h.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Zaczynamy rozwałkowywać na cienko jedną część ciasta. Powinna zająć nam całą blachę. Tak samo robimy z pozostałą częścią ciasta, ale kładziemy ją na inną blachę. Obydwie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po upieczeniu, ostudzić.



Krok 3

Teraz pora na przygotowanie budyniu. Jajka miksujemy z cukrem waniliowym. W trakcie dodajemy szklankę mleka i obie mąki. Miksujemy do momentu, aż masa nie będzie miała grudek.



Krok 4

Pozostałe mleko, cukier i masło wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia energicznie mieszając. Tak powstały budyń gotujemy na małym ogniu około 1 minuty.



Krok 5

Pierwszą część ciasta umieszczamy na dnie formy. Równomiernie rozsmarowujemy budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i chowamy do lodówki na całą noc.



Wskazówki

Do wykonania spodów można użyć zarówno ciasta francuskiego, jak i kruchego. Proponujemy przygotować napoleonki dzień wcześniej i schować je na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-12 08:33:00

Takie ciasto bardzo lubię i nie tylko ja , a cała moja rodzinka i dlatego często ono gości na naszym stole, polecam :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.