omlet biszkoptowy z mascarpone i malinami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Placuszki:
  • 1 - 2 jajka,
  • około 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • Masa:
  • 2 opakowania śmietanki Łaciatej 30% 250 ml,
  • małe opakowanie serka Mascarpone 250 g MLEKPOL,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • około 3 szklanek malin świeżych - umytych i osuszonych,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy chwilę, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Papier smarujemy cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy na kształt owalu. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, tak o koło 8 - 9 minut. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie odrywamy placuszki od papieru, lekko zginamy i tak zostawiamy w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

2. W tym czasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.

3. Omleciki kolejno napełniamy ubitą masą, wtapiamy w masę maliny. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami, smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.