Omlet z kurkami, mozzarellą i szczypiorkiem

Lekki omlet z kurkami, ciągnącym się serem mozzarella i szczypiorkiem to najlepszy sposób na wykorzystanie tych grzybów. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych kurek. Na talerzu jest zdrowo, smacznie i kolorowo. Wystarczy 15 minut i pyszne śniadanie gotowe.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 jajka,
  • - garść oczyszczonych kurek,
  • - 60 g mozzarelli w kulce,
  • - 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 2 łyżeczki masła Łaciate,
  • - 1 łyżka mąki,
  • - 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Na patelni o średnicy około 20 cm rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie dodać kurki. Przesmażyć, posolić oraz popieprzyć i zdjąć z patelni.



Krok 2

W misce zmiksować jajka ze śmietanką (około 2 minuty). Następnie dodać sól, pieprz i mąkę. Wymieszać.



Krok 3

Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 4

Na patelnię, na której smażyły się wcześniej kurki, dodać pozostałe masło. Rozpuścić na średnim ogniu, a następnie wlać masę jajeczną i zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i smażyć, aż omlet się nieco zetnie. Posypać go mozzarellą i kurkami wraz z cebulką. Złożyć na pół i podgrzewać pod przykryciem, aż ser się roztopi.



Krok 5

Zdjąć z patelni i posypać posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.