Lekki omlet z kurkami, ciągnącym się serem mozzarella i szczypiorkiem to najlepszy sposób na wykorzystanie tych grzybów. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych kurek. Na talerzu jest zdrowo, smacznie i kolorowo. Wystarczy 15 minut i pyszne śniadanie gotowe!
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Cebulę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Na patelni o średnicy około 20 cm rozpuść 1 łyżeczkę masła. Dodaj cebulę, zeszklij ją, a następnie dodaj kurki. Przesmaż, posól oraz popieprz, a następnie zdejmij z patelni.
W misce zmiksuj jajka ze śmietanką (około 2 minuty). Następnie dodaj sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj.
Na patelnię, na której smażyły się wcześniej kurki, dodaj pozostałe masło. Rozpuść je na średnim ogniu, a następnie wlej masę jajeczną i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i smaż, aż omlet się nieco zetnie.
Ścięty omlet wyłóż mozzarellą i kurkami wraz z cebulką. Złóż go na pół i podgrzewaj pod przykryciem, aż ser się roztopi. Zdejmij omlet z patelni i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz