Omlet z kurkami, mozzarellą i szczypiorkiem

Lekki omlet z kurkami, ciągnącym się serem mozzarella i szczypiorkiem to najlepszy sposób na wykorzystanie tych grzybów. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych kurek. Na talerzu jest zdrowo, smacznie i kolorowo. Wystarczy 15 minut i pyszne śniadanie gotowe!

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • garść oczyszczonych kurek
  • 60 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 2 łyżeczki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Na patelni o średnicy około 20 cm rozpuść 1 łyżeczkę masła. Dodaj cebulę, zeszklij ją, a następnie dodaj kurki. Przesmaż, posól oraz popieprz, a następnie zdejmij z patelni.



Krok 2

W misce zmiksuj jajka ze śmietanką (około 2 minuty). Następnie dodaj sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj.



Krok 3

Na patelnię, na której smażyły się wcześniej kurki, dodaj pozostałe masło. Rozpuść je na średnim ogniu, a następnie wlej masę jajeczną i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i smaż, aż omlet się nieco zetnie.



Krok 4

Ścięty omlet wyłóż mozzarellą i kurkami wraz z cebulką. Złóż go na pół i podgrzewaj pod przykryciem, aż ser się roztopi. Zdejmij omlet z patelni i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.