Oponki wiedeńskie

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła Łaciate
  • 1/2 litra mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • 300 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 duże łyżki rumu
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier, sól i całość zagotuj. Dosyp mąkę i ucieraj, aż powstanie kula ciasta. Zostaw do ostudzenia.



Krok 2

Do masy, która już wystygła dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.



Krok 3

Masę nałóż do szprycy i wyciskaj krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Rozgrzej tłuszcz do 180-190°C i powoli zsuwaj oponki do rozgrzanego tłuszczu. Smaż oponki na złoty kolor, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu pozostawiając na ręczniku papierowym.



Krok 4

W tym czasie przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z rumem i z sokiem z cytryny, aby powstał gęsty lukier do dekoracji oponek.



Krok 5

Gotowe oponki podawaj z lukrem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.