Risotto z truskawkami na słodko

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • mała łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Przygotowanie:

W garnku roztop masło, a następnie wsyp szklankę ryżu. Całość mieszaj na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Do ryżu dodaj mleko i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. Po 5 minutach, gdy ryż wchłonie większość mleka, dodaj wodę. Podgrzewaj dalej mieszając, przez kolejne 9-10 minut. Po tym czasie dodaj śmietankę oraz miód. Całość mieszaj jeszcze przez 5 minut, aż ryż będzie miękki. Przełóż ryż do miski, dodaj truskawki i oprósz delikatnie cynamonem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.