Paluszki chlebowe w bekonie

Idealna przekąska do filmu czy piwa. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Kto raz wypróbuje tego przepisu, już nigdy nie sięgnie po sklepowe paluszki chlebowe.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki chlebowej
  • ½ szklanki mleka Łaciate
  • 40 ml oleju
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 300 g boczku w plasterkach

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto chlebowe. Mieszamy mąkę z wodą, olejem, drożdżami, solą, cukrem i czosnkiem. Wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę. Nastawiamy piekarnik na 200°C.



Krok 2

Po tym czasie formujemy cienkie paluszki, zawijamy w boczek (zostawiamy trochę luzu - ciasto urośnie) i odstawiamy na blaszkę na ok. 30 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy na kratce.



Wskazówki

Podajemy z sosem np. czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.