Idealna przekąska do filmu czy piwa. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Kto raz wypróbuje tego przepisu, już nigdy nie sięgnie po sklepowe paluszki chlebowe.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przygotowujemy ciasto chlebowe. Mieszamy mąkę z wodą, olejem, drożdżami, solą, cukrem i czosnkiem. Wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Po tym czasie formujemy cienkie paluszki, zawijamy w boczek (zostawiamy trochę luzu - ciasto urośnie) i odstawiamy na blaszkę na ok. 30 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy na kratce.
Podajemy z sosem np. czosnkowym.
Dodaj komentarz