Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180 st C przez 15 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek.
Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180°C przez 15 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki.
Podawać z cząstkami cytryny.
Dodaj komentarz