Panierowane kalmary

Potrawa prosta i smaczna. Bogata w wartości odżywcze. Tym przepisem zachwycisz domowników. Jeśli lubisz owoce morza, jest to potrawa, którą musisz przyrządzić.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg kalmarów
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary dobrze oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Pokrojone kalmary odcedzić lub wysuszyć na papierowych serwetkach.



Krok 2

Kawałki kalmarów obtaczać w mące i jajku, kilkakrotnie i na przemian ( zawsze na początku i na końcu mąka).



Krok 3

Olej rozgrzewamy w garnku. Smażyć kalmary na gorącym oleju. Po usmażeniu kalmary posolić.



Wskazówki

Danie możesz podać z sosem majonezowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.