Żeberka w marynacie koreańskiej

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem, słodką i ostrą papryką.
Dodać sos sojowy, słodki sos chili, miód, ocet, ketchup i olej sezamowy. Obtoczyć żeberka w powstałej marynacie. Zostawić na około 2 godziny do zamarynowania w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wraz z całą marynatą i dodaną 1/3 szklanki wody przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie zdjąć folię i piec aż żeberka zaczną się rumienić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.