Świeża sałatka z pomidorami i ziołami to sprawdzony sposób na szybki posiłek. Liście mięty dodadzą jej orzeźwienia. Świetnie pasuje jako przystawka bądź na kolację dla dwojga.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Przygotuj półmisek na sałatkę. Sałatę i pomidory umyj. Liście sałaty porwij na małe kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki.
Sałatę połącz z pomidorami i dodaj liście mięty. Całość dopraw solą i pieprzem oraz polej dressingiem (w małej szklance wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny). Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ziarna sezamu przypraż i posyp nimi sałatkę. Na koniec udekoruj ją kilkoma listkami bazylii.
Ziarna sezamu można zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub zmielonymi migdałami.
Dodaj komentarz