Panierowane żeberka wieprzowe

Inny, ciekawy sposób na podanie żeberek wieprzowych. Tym razem w wersji panierowanej i smażonej. Idealna propozycja na szybką, nieszablonową przekąskę, czy przystawkę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę tartą mieszamy z papryką i solą.



Krok 2

Żeberka myjemy, a następnie obgotowujemy we wrzątku razem z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 45 minut. Odcedzamy i studzimy



Krok 3

Żeberka kroimy na mniejsze części, pozbywamy się kości.



Krok 4

Żeberka obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.