Panna cotta

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30 % (schłodzonej)
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na 5 minut.



Krok 2

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz cukier waniliowy. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy dalej, dopóki mleko ze śmietanką nie zaczną się lekko gotować przy brzegach.



Krok 3

Natępnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy żelatynę oraz rum. Dokładnie mieszamy tak, by żelatyna całkowicie się rozpuściła.



Krok 4

Wlewamy masę do filiżanek i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Krok 5

Wstawiamy na noc do lodówki.



Wskazówki

Podajemy na przykład z musem lub sokiem owocowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.